Η θεωρία και η  άσκηση στο άρθρο αυτό προέρχεται από την ενότητα 1.2.8 του βιβλίου  «Γενική Χημεία Γ΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης» – Κ. Καλαματιανός.   Λεπτομερής παρουσίαση του βιβλίου, αποσπάσματά του και τρόποι αγοράς δίνονται στον ιστότοπο:

  Το βιβλίο διατίθετα στον παραπάνω ιστότοπο σε ειδική προνομιακή τιμή.

  

Το βιβλίο διατίθεται επίσης στα παρακάτω βιβλιοπωλεία (μεταξύ άλλων):  Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα  –  Αριστοτέλους 7, Θεσ/νίκη), Κορφιάτης (Ιπποκράτους 6, Αθήνα), ΕλευθερουδάκηςΠατάκης, Σαββάλας-Βιβλιορυθμός (Ζωοδ. Πηγής 18 & Σόλωνος, Αθήνα), “Βιβλιοεπιλογή” Γ.Χ.  Αναστασάκης (Χαριλάου Τρικούπη 26, Αθήνα) , Βιβλιοχώρα (Χαριλάου Τρικούπη 49, Αθήνα).

 Λεπτομερής περιγραφή του βιβλίου και αποσπάσματα του δίνονται στον παρακάτω ιστότοπο όπου είναι δυνατό να αγορασθεί και σε ειδική προνομιακή τιμή (περιορισμένος αριθμός βιβλίων).  Για τους τρόπους αγοράς του βιβλίου πατήστε εδώ.  Τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν εντός  Ελλάδας για απλό δέμα.

 https://sites.google.com/site/kalamatianosbooks/

Καθώς μετακινούμαστε σε μία περίοδο του περιοδικού από αριστερά προς τα δεξιά έχει διαπιστωθεί πειραματικά ότι η ενέργεια ιοντισμού αυξάνει (στο Σχήμα 1-39β δίνονται οι ενέργειες πρώτου ιοντισμού των περιόδων 1 και 2 του περιοδικού πίνακα).

Σχήμα 1-39:  α) Ενέργειες 1ου ιοντισμού των στοιχείων της ομάδας 1 του περιοδικού πίνακα. Παρατηρούμε ότι η ενέργεια ιοντισμού ελαττώνεται καθώς ο ατομικός αριθμός των στοιχείων αυξάνει (καθώς μετακινούμαστε στην ομάδα από επάνω προς τα κάτω) β) Ενέργειες 1ου ιοντισμού των στοιχείων των περιόδων 1 και 2 του περιοδικού πίνακα. Παρατηρούμε ότι οι ενέργειες ιοντισμού αυξάνουν καθώς μετακινούμαστε από αριστερά στα δεξιά στις περιόδους 1 και 2.

 Οι παράμετροι που καθορίζουν πόσο ισχυρά έλκεται ένα ηλεκτρόνιο από τον πυρήνα του ατόμου κατά μήκος μίας περιόδου του περιοδικού πίνακα είναι:

  •  Η ατομική ακτίνα η οποία ελαττώνεται καθώς μετακινούμαστε από τα αριστερά προς τα δεξιά με αποτέλεσμα η έλξη πυρήνα – ηλεκτρονίων εξωτερικής στιβάδας να αυξάνει και επομένως και η ενέργεια ιοντισμού να αυξάνει
  • Το δραστικό πυρηνικό φορτίο το οποίο ενεργεί στα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στιβάδας και το οποίο αυξάνει καθώς μετακινούμαστε από αριστερά προς τα δεξιά με αποτέλεσμα και η ενέργεια ιοντισμού να αυξάνει (δες επεξήγηση στην ενότητα «Μεταβολή της ατομικής ακτίνας κατά μήκος μίας περιόδου του περιοδικού πίνακα» στην σελίδα 91).

Επομένως με βάση τα παραπάνω:

  Σε μία περίοδο του περιοδικού πίνακα η ενέργεια ιοντισμού αυξάνει καθώς μετακινούμαστε από αριστερά προς τα δεξιά.

 

Ασκηση:

Εξηγείστε γιατί η ενέργεια πρώτου ιοντισμού του K είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την ενέργεια πρώτου ιοντισμού του Ca ενώ η ενέργεια δεύτερου ιοντισμού του Κ είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από την ενέργεια δεύτερου ιοντισμού του Ca.