Η άσκηση στο άρθρο αυτό προέρχεται από την ενότητα 1.1.2 του βιβλίου  «Γενική Χημεία Γ΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης» – Κ. Καλαματιανός.   Λεπτομερής παρουσίαση του βιβλίου, αποσπάσματά του και τρόποι αγοράς δίνονται στον ιστότοπο:

  Το βιβλίο διατίθετα στον παραπάνω ιστότοπο σε ειδική προνομιακή τιμή.

  

Το βιβλίο διατίθεται στα παρακάτω βιβλιοπωλεία (μεταξύ άλλων):  Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα  –  Αριστοτέλους 7, Θεσ/νίκη), Κορφιάτης  (Ιπποκράτους 6, Αθήνα) , Γρηγόρη (Σόλωνος 71, Αθήνα),  ΕλευθερουδάκηςΠατάκης,  Σαββάλας-Βιβλιορυθμός (Ζωοδ. Πηγής 18 & Σόλωνος, Αθήνα), «Βιβλιοεπιλογή» Γ.Χ.  Αναστασάκης (Σόλωνος 110, Αθήνα) , Σ. Μαρίνης (Σόλωνος 76, Αθήνα),  Βιβλιοχώρα (Χαριλάου Τρικούπη 49, Αθήνα), ΒΕΡΓΙΝΑ, ΨΑΡΑΣ (Θεσ/νίκη), ΠΑΙΔΕΙΑ(Κανάρη 11, Λάρισα).

 Λεπτομερής περιγραφή του βιβλίου και αποσπάσματα του δίνονται στον παρακάτω ιστότοπο όπου είναι δυνατό να αγορασθεί και σε ειδική προνομιακή τιμή (περιορισμένος αριθμός βιβλίων).  Για τους τρόπους αγοράς του βιβλίου πατήστε εδώ.  Τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν εντός  Ελλάδας για απλό δέμα.

Άσκηση – Παράδειγμα #1-7  

Ηλεκτρόνιο του ατόμου του υδρογόνου που βρίσκεται σε συγκεκριμένο ενεργειακό επίπεδο έχει κβαντικούς αριθμούς n=4, l=1 και mL=1. Σε ποιο τροχιακό βρίσκεται το ηλεκτρόνιο;

Λύση:

H λύση προκύπτει από την θεωρία και τον ορισμό των κβαντικών αριθμών n, l και mL (Πίνακας 1-2)

Κάθε τροχιακό προσδιορίζεται από τους τρεις κβαντικούς αριθμούς: n, l και mL.

Κάθε τροχιακό συμβολίζεται με τη γενική μορφή: ΑΒκ

όπου το Α είναι ακέραιος αριθμός ( Α = κύριος κβαντικός αριθμός της στιβάδας (του ενεργειακού επιπέδου) που βρίσκεται το τροχιακό, το Β είναι ένα γράμμα που συμβολίζει το είδος του τροχιακού (s, p, d, f,..) και το κ συμβολίζει τον προσανατολισμό του τροχιακού (x, y, z).

H συσχέτισή της γενικής μορφής ΑΒκ για ένα τροχιακό με τους κβαντικούς αριθμούς είναι:

Α ≡ n

B ≡ l

κ  ≡ mL

Τιμή

1,2,3,…

0

1

2

3

1

0

-1

Σύμβολο

s

p

d

f

x

z

y

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δίνεται ότι n=4 και επομένως A=4

Δίνεται ότι l=1 και επομένως το Β αντιστοιχεί σε τροχιακό p

Δίνεται ότι κ≡  mL= 1 και επομένως το τροχιακό βρίσκεται στον άξονα x

Επομένως το τροχιακό είναι το 4px

 

 Όμοιες ασκήσεις: 127, 128, 129, 131

 

 

Advertisements